Abilitati de viata la preadolescenti – prevenirea consumului de droguri

În atenţia cadrelor didactice, consilierilor şcolari – Curs de formare „Abilitati de viata la preadolescenti – prevenirea consumului de droguri”, 24 ore, gratuit

 

                Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj      vă propune implementarea în unităţile şcolare din judeţul Gorj a Proiectului național ”Necenzurat”.

La nivel național proiectul a fost implementat de către Agenția Națională Antidrog în parteneriat cu Ministerul Educației Naţionale, în anul școlar 2012-2013, fiind un proiect de prevenire a consumului de tutun, alcool și droguri, în rândul adolescenților cu vârste între 12 și 14 ani. În județul nostru a fost aplicat la două clase, una din cadrul Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” și una din cadrul Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ștefulescu” din municipiul Târgu Jiu.

                Proiectul ”Necenzurat” este un proiect de prevenire a consumului de droguri în rândul populației școlare de 12-14 ani, bazat pe modelul influenței sociale. În cadrul activităților din proiect se pune accent pe formarea abilităților sociale ale elevilor, fiind implicați profesorii, consilierii şcolari și părinții, folosindu-se metode interactive.

În vederea asigurării continuității programului ”Necenzurat” în anul școlar 2013-2014, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Gorj, vă propun realizarea următoarelor activităţi:

1. Organizarea cursului de formare cu tema „Abilități de viață la preadolescenți – prevenirea consumului de droguri”, cu durată de 24 ore. Cadrele didactice formate, vor primi, la finalizarea cursurilor, diplome de absolvire care le conferă abilitarea de a desfășura proiecte sau să predea cursuri în domeniul prevenirii consumului de droguri în mediul școlar. De asemenea, din rândul acestora vor fi selecționați formatori pentru implementarea proiectului în mediul școlar.

2. Implementarea proiectului la nivelul uniţăţilor şcolare, prin organizarea de activităţi în semestrul al II-lea al anului școlar 2013- 2014; asigurarea materialelor necesare desfășurării cursului ”Necenzurat” în școli se face cu solicitarea sprijinului autorităților locale (Consiliul Județean, Consiliul Local, Prefectură, Inspectorat Școlar Județean, ONG, etc);

3.  Evaluarea la nivel local a proiectului, la sfârșitul anului școlar;

4. Diseminarea  programului prin organizarea de conferințe de presă înaintea primei și la finalul ultimei dintre activitățile programate pentru acest an școlar, mediatizarea în mass-media locală.

 

Vasile FICEA

Informatician CCD Gorj