Campanie de constientizare a autismului

In perioada 19 martie – 01 iunie 2013, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Gorj, impreuna cu Casa Corpului Didactic Gorj, deruleaza la nivelul municipiului Targu-Jiu proiectul educational impreuna sa intelegem autismul.

Proiectul educational impreuna sa intelegem autismul isi propune promovarea unei mai bune intelegeri a autismului si a caracteristicilor si nevoilor specifice ale persoanelor cu autism in randul profesionistilor, factorilor de decizie si al publicului larg pentru sensibilizarea si responsabilizarea acestora, dar si in randul parintilor pentru o mai buna intelegere si sprijinire a copiilor lor.

Printre obiectivele acestui proiect se mai numara cunoasterea, respectarea si sarbatorirea zilei de 2 aprilie ca ziua internationala de constientizare a autismului; determinarea autoritatilor sa sustina serviciile dedicate copiilor cu autism; cunoasterea cauzelor si a factorilor de risc ale autismului, a criteriilor de diagnosticare pentru aceasta tulburare neurobiologica; informarea parintilor, specialistilor si a comunitatii in general cu privire la metodele actuale de depistare si interventie in ceea ce priveste tulburarile din spectrul autist, prin prezentarea unor cazuri clinice cu imagini video si demonstratii tehnice, dar si schimbul de informatii intre diversi specialisti, cadre didactice si parintii. campania se adreseaza elevilor, cadrelor didactice, parintilor si reprezentantilor autoritatilor locale deopotriva si cuprinde o paleta larga de actiuni. astfel, in cadrul acestei campanii va avea loc o actiune de strangere a unor jucarii si materiale didactice de calitate din partea elevilor din invatamantul de masa pentru copiii autisti. De asemenea, in data de 1 aprilie 2013, la Centrul Scolar de Educatie Incluziva Targu-jiu se va derula activitatea Daruieste din suflet ce are ca scop oferirea de daruri din partea elevilor din invatamantul de masa. Tot in cadrul acestei campanii se va desfasura cursul de formare continua Strategii de lucru pentru copiii cu autism organizat de Casa Corpului Didactic Gorj, si seminarul Sa ajutam copilul cu autism - dezbatere interactiva ce se va derula in data de 2 aprilie (ziua internationala de constientizare a autismului), intre orele 09:00-13:00, la Casa Corpului Didactic Gorj. La acest seminar vor participa reprezentanti ai Consiliului Judetean Gorj, Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Gorj, Inspectoratului Scolar Judetean Gorj, Directiei de Sanatate Publica Gorj, asociatiilor de parinti, precum si parinti ai copiilor cu autism. proiectul se va finaliza in data de 1 iunie, cand vor fi organizate si derulate manifestari cu caracter cultural-educativ pentru a sarbatori ziua internationala a copilului.

R.L.

Vasile FICEA

Informatician CCD Gorj